Τι ώρα είναι η έκλειψη Betelgeuse;

Uncategorised

Στις 11 Δεκεμβρίου 2023, ο αστέρας Βετελγεύση, ένας από τους πιο λαμπερούς στον νυχτερινό ουρανό, θα εξαφανιστεί προσωρινά λόγω μιας σπάνιας έκλειψης. Το φαινόμενο αυτό θα διαρκέσει περίπου 15 δευτερόλεπτα και θα είναι ορατό σε εκατομμύρια ανθρώπους σε μια στενή ζώνη που εκτείνεται από την κεντρική Ασία, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, μέχρι το Μαϊάμι, τα Κλειδιά της Φλόριντα και ορισμένα μέρη του Μεξικού123.

Ο Βετελγεύση είναι ένας κόκκινος υπεργίγαντας που αποτελεί μέρος του αστερισμού Ωρίωνα. Η κόκκινο-πορτοκαλί χροιά του προέρχεται από το στάδιο της ζωής του, καθώς πλησιάζει το τέλος της, φουσκώνοντας και διογκώνοντας. Οι αστέρες φτάνουν σε αυτό το σημείο όταν εξαντλούν το υδρογόνο που τροφοδοτεί την πυρηνική τους σύντηξη, πριν πεθάνουν και γίνουν υπερκαινοφανή2.

Η έκλειψη θα προκληθεί από τον αστεροειδή Λεόνα, έναν αργά περιστρεφόμενο, επιμήκη αστεροειδή που βρίσκεται στην κύρια ζώνη αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία3. Οι αστρονόμοι ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για τον Βετελγεύση και τη Λεόνα μέσω της έκλειψης.

Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)

Τι είναι ο Βετελγεύση;
Ο Βετελγεύση είναι ένας κόκκινος υπεργίγαντας αστέρας που αποτελεί μέρος του αστερισμού Ωρίωνα. Είναι ένας από τους πιο λαμπερούς αστέρες στον νυχτερινό ουρανό.

Τι είναι η Λεόνα;
Η Λεόνα είναι ένας αστεροειδής που βρίσκεται στην κύρια ζώνη αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία.

Τι είναι μια έκλειψη;
Μια έκλειψη είναι ένα αστρονομικό φαινόμενο που συμβαίνει όταν ένα αντικείμενο στον ουρανό εξαφανίζεται από τη θέα λόγω της πέρασης ενός άλλου αντικειμένου μεταξύ αυτού και του παρατηρητή.

Πότε θα συμβεί η έκλειψη του Βετελγεύση;
Η έκλειψη του Βετελγεύση θα συμβεί στις 11 Δεκεμβρίου 2023.

Πού θα είναι ορατή η έκλειψη;
Η έκλειψη θα είναι ορατή σε μια στενή ζώνη που εκτείνεται από την κεντρική Ασία, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, μέχρι το Μαϊάμι, τα Κλειδιά της Φλόριντα και ορισμένα μέρη του Μεξικού.