Τι παράξενο συμβαίνει στον πυρήνα της Γης;

Uncategorised

Κάτω από τα πόδια μας, σε βάθος περίπου 3000 χιλιομέτρων, κάτι παράξενο συμβαίνει στον πυρήνα της Γης. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει μια σειρά από ανωμαλίες στην περιοχή μεταξύ του πυρήνα και του μανδύα της Γης, οι οποίες πιστεύεται ότι προκύπτουν από διεργασίες στον μανδύα. Ωστόσο, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature υποδεικνύει ότι αυτή η δραστηριότητα μπορεί να σχετίζεται πράγματι με τον πυρήνα της Γης1.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα για να δουν τι συμβαίνει όταν συνδυάζουμε υγρό κράμα σιδήρου-υδρογόνου με πυρίτιο υπό συνθήκες υψηλής πίεσης και υψηλής θερμοκρασίας, όπως αυτές που βρίσκονται στον εξωτερικό πυρήνα. Ανακάλυψαν ότι σχηματίζονται κρύσταλλοι πλούσιοι σε πυρίτιο στο υγρό μέταλλο σιδήρου (ή “χιόνι” πλούσιο σε πυρίτιο), τα οποία είναι ελαφρύτερα από το υγρό του εξωτερικού πυρήνα, προκαλώντας την ανύψωσή τους προς την οριοθέτηση μεταξύ του μεταλλικού πυρήνα και του βραχώδους μανδύα1.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να δημιουργήσει μια στοίβα από “χιόνι” πλούσιο σε πυρίτιο, το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ορισμένες αινιγματικές δομές που βρίσκονται στην οριοθέτηση του πυρήνα και του μανδύα της Γης. Η μελέτη αυτή φωτίζει τις αιτίες δύο διακριτών ανωμαλιών της ταχύτητας των σεισμικών κυμάτων στην οριοθέτηση του πυρήνα και του μανδύα της Γης, ονομαζόμενες υπερ-αργές ζώνες στην πλευρά του μανδύα και ζώνη ακαμψίας του πυρήνα στην πλευρά του πυρήνα1.

Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας, υπάρχει πολλά που δεν γνωρίζουμε ακόμη για το εσωτερικό της Γης, και ιδιαίτερα για τον πυρήνα. Μόλις τον προηγούμενο μήνα, οι επιστήμονες δημοσίευσαν μια μελέτη που υποδεικνύει ότι ο πυρήνας έχει στην πραγματικότητα σταματήσει και μπορεί να αντιστρέφει την κατεύθυνσή του, το οποίο θα μπορούσε να εξηγήσει μια σειρά από κυκλικά φαινόμενα1.

Οι νέες αυτές ανακαλύψεις έχουν επιπτώσεις για την κατανόηση της χημείας της βαθιάς Γης. Όπως εξήγησε ο Suyu Fu, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, η έρευνα έχει αποκαλύψει ότι ορισμένα ηφαιστειακά βράχια που βρέθηκαν σε νησιά του ωκεανού, όπως τη Χαβάη, περιέχουν μια χημική υπογραφή παρόμοια με αυτή του πυρήνα της Γης1.

Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)

**Τι είναι ο πυρήνας της Γης;**

Ο πυρήνας της Γης είναι η κεντρική περιοχή της Γης, βρίσκεται περίπου 3000 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια και αποτελείται κυρίως από σίδηρο και νικέλιο.

**Τι είναι το μανδύας της Γης;**

Ο μανδύας της Γης είναι η στρώση που βρίσκεται απευθείας πάνω από τον πυρήνα και κάτω από την επιφάνεια της Γης. Αποτελείται κυρίως από πετρώματα σιλικάτης.

**Τι είναι τα σεισμικά κύματα;**

Τα σεισμικά κύματα είναι κύματα ενέργειας που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια ενός σεισμού και διαδίδονται σε όλη τη Γη.

**Τι είναι το “χιόνι” πλούσιο σε πυρίτιο;**

Το “χιόνι” πλούσιο σε πυρίτιο αναφέρεται στα κρύσταλλα πλούσια σε πυρίτιο που σχηματίζονται στο υγρό μέταλλο σιδήρου του εξωτερικού πυρήνα της Γης.

Εξηγήσεις Όρων

Πυρήνας της Γης: Η κεντρική περιοχή της Γης, βρίσκεται περίπου 3000 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια και αποτελείται κυρίως από σίδηρο και νικέλιο.

Μανδύας της Γης: Η στρώση που βρίσκεται απευθείας πάνω από τον πυρήνα και κάτω από την επιφάνεια της Γης. Αποτελείται κυρίως από πετρώματα σιλικάτης.

Σεισμικά Κύματα: Κύματα ενέργειας που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια ενός σεισμού και διαδίδονται σε όλη τη Γη.

“Χιόνι” Πλούσιο σε Πυρίτιο: Κρύσταλλα πλούσια σε πυρίτιο που σχηματίζο