Πόσοι επιβεβαιωμένοι εξωπλανήτες έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής;

Uncategorised

Στην αναζήτηση για άλλους κόσμους πέρα από τον δικό μας, οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει περισσότερους από 5.500 επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες, με άλλους 10.000 υπό εξέταση5. Αυτοί οι εξωπλανήτες, που είναι πλανήτες που κυκλοφορούν γύρω από άστρα εκτός του ηλιακού μας συστήματος, αποτελούν την ελπίδα για την ανακάλυψη ζωής εκτός Γης.

Οι εξωπλανήτες παρουσιάζουν μια ευρεία ποικιλία χαρακτηριστικών, από τους “ζεστούς Δίας” με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, μέχρι τους πιθανώς κατοικήσιμους εξωπλανήτες που μοιάζουν με τη Γη. Οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν μια σειρά από μεθόδους για την ανακάλυψη και την επιβεβαίωση των εξωπλανητών, συμπεριλαμβανομένης της μεταβολής της φωτεινότητας ενός αστέρα κατά τη διάρκεια της παρόδου ενός πλανήτη (μέθοδος μεταβάσεων) και της μικρής μετακίνησης ενός αστέρα λόγω της βαρυτικής επίδρασης ενός πλανήτη (μέθοδος ταχυτήτων ριζικής).

Η ανακάλυψη των εξωπλανητών έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στην αστρονομία και έχει προκαλέσει νέες ερωτήσεις για τη φύση του σύμπαντος και τη θέση μας σε αυτό. 

Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)

 1. Τι είναι οι εξωπλανήτες;
  Οι εξωπλανήτες είναι πλανήτες που κυκλοφορούν γύρω από άστρα εκτός του ηλιακού μας συστήματος.
 2. Πόσοι εξωπλανήτες έχουν ανακαλυφθεί;
  Έχουν ανακαλυφθεί περισσότεροι από 5.500 επιβεβαιωμένοι εξωπλανήτες, με άλλους 10.000 υπό εξέταση.
 3. Πώς ανακαλύπτονται οι εξωπλανήτες;
  Οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους, όπως τη μέθοδο των μεταβάσεων και τη μέθοδο των ριζικών ταχυτήτων, για την ανακάλυψη και την επιβεβαίωση των εξωπλανητών.

Εξηγήσεις Όρων

 • Εξωπλανήτης: Ένας πλανήτης που κυκλοφορεί γύρω από ένα άστρο εκτός του ηλιακού μας συστήματος.
 • Μέθοδος Μεταβάσεων: Μια μέθοδος ανακάλυψης εξωπλανητών που παρατηρεί τη μείωση της φωτεινότητας ενός αστέρα όταν ένας πλανήτης περνά μπροστά από αυτόν.
 • Μέθοδος Ριζικών Ταχυτήτων: Μια μέθοδος ανακάλυψης εξωπλανητών που παρατηρεί τη μικρή μετακίνηση ενός αστέρα λόγω της βαρυτικής επίδρασης ενός πλανήτη.