Ο Μακρόν ανακοινώνει την προετοιμασία δημοψηφίσματος για τη μετανάστευση

Διεθνή

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ετοιμάζεται να υποβάλει πρόταση στους αρχηγούς των γαλλικών πολιτικών κομμάτων για την απλοποίηση των όρων προσφυγής σε δημοψήφισμα. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται ύστερα από συνομιλίες που είχε ο πρόεδρος με τους πολιτικούς αρχηγούς στις 30 Αυγούστου, με σκοπό την ξεπέραση των διαιρέσεων που προκύπτουν από την απουσία απόλυτης κυβερνητικής πλειοψηφίας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ένα από τα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν είναι η προσφυγή σε δημοψήφισμα. Ο Μακρόν ανακοίνωσε πως θα καταθέσει πρόταση για τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής αυτού του εργαλείου, προκειμένου να εξεταστεί το θέμα της μετανάστευσης μετά από συνταγματική μεταρρύθμιση.

Ο πρόεδρος αναγνωρίζει ότι η μετανάστευση αποτελεί αντικείμενο διαφωνιών, αλλά το θεωρεί αναπόφευκτο. Ο νόμος για τη μετανάστευση θα συζητηθεί στο Κοινοβούλιο το φθινόπωρο και ενδεχομένως να υποβληθεί σε δημοψήφισμα, εάν υπάρξει συμφωνία για συνταγματική μεταρρύθμιση που θα αλλάξει τις σχετικές ρυθμίσεις.

Επίσης, ο Μακρόν αναφέρει ότι η ενσωμάτωση των ξένων πρέπει να εξεταστεί σε δύο αξονες: τη στέγαση και την πολιτική κατανομής των νέων αφίξεων σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση αντιμετωπίζει δυσκολίες, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται ανάμεσα σε διάφορες πολιτικές δυνάμεις που έχουν διαφορετικές απόψεις. Η Δεξιά και η ακροδεξιά απορρίπτουν τη νομιμοποίηση των μεταναστών χωρίς άδεια παραμονής, ενώ η Αριστερά τη θεωρεί αναπόφευκτη.

Σε συνέντευξή του, ο Μακρόν επαναλαμβάνει την προσπάθειά του για μείωση της μετανάστευσης, αναγνωρίζοντας ότι το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για τη Γαλλία, όπου οι μετανάστες αποτελούν το 10% του πληθυσμού. Συνολικά, η πρότασή του προκαλεί αντιδράσεις και προβληματισμούς στη γαλλική πολιτική σκηνή.